Навигација

Душан Бегуш одржао циклус предавања ученицима ОШ “Николај Велимировић” у Шапцу

Опште

Фондација “Алек Kавчић” је, у сарадњи са Математичком гимназијом у Београду, овог лета доделила 5 рачунара ОШ “Николај Велимировић” у Шапцу. Ово је био својеврстан вид захвалности основној школи која је годинама уназад градила сјајан кадар ученика који су уписивали Математичку гимназију и која је нашироко позната по свом дугогодишњем одржавању Летњег математичког кампа, на коме су врло често и ученици Математичке гимназије били предавачи. Тренутни матурант Математичке гимназије, Душан Бегуш, успешан такмичар из физике, управо је похађао ову основну школу.

“Шабац је дао пуно сјајних ученика Математичкој гимназији у последњих 20 година. Наш сјајни ученик Душан Бегуш, најбољи такмичар из физике кога имамо у овој генерацији, завршио је ту школу. Ово је један начин да кажемо хвала школи, што се Душан школовао у њој и од њега направила ђака за Математичку гимназију”, истиче Мирјана Kатић, директорка београдске Математичке гимназије.

Треба напоменути да су многобројни ученици из Шапца били јако успешни ученици престижне гимназије, попут Душана Милијанчевића, Радета Шпегара, Милоја Јоксимовића и многих других.

Александар Kавчић, оснивач Фондације “Алек Kавчић”, мишљења је да је знање нешто што не може да се купи.

“То је једина врста капитала која не може да се купи и којој не знамо вредност. Знање нам у главу неће ући новцем. Ако га не дајемо несебично следећој генерацији оно ће умрети, више га неће бити”, наводи Kавчић.

У складу са овом изјавом оснивача Фондације, Душан Бегуш је почео са одржавањем циклуса предавања из физике ученицима „Николај Велимировић“ изузетно заинтересованим за физику, на којима је планирано да се покрију различите занимљиве средњошколске теме из физике, из перспективе и на нивоу ученика основне школе. На првом предавању покривене су основе убрзања, кружног кретања, а било је речи и о Исаку Њутну и гравитацији. Предавање је добило позитивне реакције, и наставиће се са њима током ове и наредне школске године. Циљ је управо тај да старије генерације преносе своја знања и искуства млађим, ради целокупног напретка друштва и образовања.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/134/slikapred_1.png
  • /uploads/attachment/vest/134/slikapred_2.png
Back to top