Навигација

Научни рад Петра Величковића на насловној страни часописа "Nature "

Опште

Петар Величковић (матурирао 2012. године) у сарадњи са математичарима са Оксфорда и Сиднејског универзитета успешно је демонстрирао да вештачка интелигенција може да помогне математичарима при доказивању тешких теорема и отворених проблема.

На неки начин, представили су вештачку интелигенцију као "џепни дигитрон 21. века" за математичаре. Резултујући научни рад изашао је на насловној страни часописа Nature (најпризнатијег светског часописа за науку):

 

А ево шта нам је Петар рекао поводом овог успеха:  "Велика ми је част што сам потписан као један од аутора на овом раду, и што је унутар рада директно признат мој рад на открићу нових резултата из математике. Док сам био ученик МГ, знао сам да сам талентованији за рачунарске науке него за математику, али ме је "чистоћа" и ригорозност математике увек привлачила, и сањао сам да једног дана допринесем јаким открићима у математици. На овај начин, успео сам да спојим моју љубав према рачунарству и конкретан начин да помогнемо неким од најјачих математичара на свету."

Kористећи овај метод, доказали су независно нове математичке резултате у теорији репрезентација и теорији чворова:

 
Честитамо Петру Величковићу и поносимо се што је бивши ученик Математичке гимназије!

Слике

  • /uploads/attachment/vest/135/petar-velickovic.jpg
Back to top